Malo košarkaško „čudo“ na završnici Prvenstva Hrvatske u mini basketu napravile su košarkašice crikveničkog Arxa. Titula državnih prvakinja koju su Crikveničanke pojačane kolegicama iz obližnje Kraljevice prije mjesec dana osvojile u „gradu picoka“ Đurđevcu, iznenađujuća je samo za one manje upoznate s radom dvaju susjednih klubova, sredina koje tradicionalno puno polažu na rad s mlađim kategorijama.

-Iako smo na početku suradnje s Košarkaškim klubom Kraljevica zacrtali veće rezultate tek nakon četvorogodišnjeg zajedničkog rada, uspjeh je stigao već na polovici tog puta. Cure su stvarno vrijedne, dobro i redovito treniraju i došao je najveći mogući uspjeh kojeg smo mogli zamisliti, rekao je trener Krešimir Kozlevčar, prisjetivši se pobjedničkog puta.

Nezaboravan doček prvakinja

-Na regionalnom turniru završili smo na drugoj poziciji iza ekipe Rovinja, a onda na završnici u Đurđevcu pobijedili Dugopolja, Pleternice, Koprivnice, Borovlja, Rovinja, dok smo u finalnom susretu svladali Košarkašku akademiju Anđe Jelavić.

Doček prvakinja u Kraljevici događaj je koji će trajno ostati u memoriji i srcu malih košarkašica.

Pred Domom kulture i sporta dočekali su nas brojni roditelji, sugrađani, limena glazba i gradonačelnik Dalibor Čandrlić, a čestitala nam je i hrvatska košarkaška reprezentativka, Kraljevičanka Andrijana Cvitković, doista događaj za pamćenje. Uz doček u Kraljevici, imali smo i primanje u Gradu Crikvenici, lijepo je da gradske strukture prepoznaju uspjeh tih mladih cura.

Crikveničko-kraljevički uspjeh nije došao slučajno, jer iza đurđevačke titule krije se naporan i kvalitetan rad.

-Cure treniraju četiri puta tjedno. Svaki trening počinje s igrom, jer one su prije svega djeca i trebaju se zabavljati, a najvažnije nam je da svaka od njih dobije priliku. Na utakmici igraju svi, sve igračice moraju imati određenu minutažu. Njima se to jako sviđa, u takvom okruženju osjećaju se sigurno i prihvaćeno, naglasio je Kozlevčar.

Arx je klub koji uskoro slavi prvo desetljeće postojanja.

-Arx je osnovan 2014. godine. Na početku smo krenuli sa svega dvije selekcije, no kako je klub rastao došli smo do toga da danas imamo sve uzrasne kategorije. U klubu trenutno trenira oko sedamdeset djevojaka, a Jelena Peričić i Viktorija Rogić najistaknutije su članice i hrvatske reprezentativke. U nepunih deset godina postojanja uspjeli smo nekoliko puta izboriti završnice državnih natjecanja u mlađoj kadetskoj i kadetskoj konkurenciji.

Uspjesi na svim razinama motiviraju na daljnje ambiciozne planove.

-Pred mlađim kategorijama puno je turnira, a želimo u budućnosti organizirati jednu ozbiljnu manifestaciju koja bi okupila prvake svojih država. Dogovorena je i suradnja s nositeljem kvalitete ženske košarke u našoj regiji riječkim FSV-om, a želimo i što bolje pripremiti našu seniorsku ekipu za izazove u novoj drugoligaškoj sezoni.

Leona Bogović i Natali Vidas dvije su košarkašice koje su već na samom početku svoje košarkaške karijere osjetile „slast“ osvajanja titule državnih prvakinja.

-U Arxu sam godinu dana, došla sam jer su sve cure iz razreda trenirale košarku pa sam i ja htjela pokušati. Volim treninge, pogotovo vježbanje dvokoraka i šutiranje slobodnih bacanja. Željela bih se ozbiljno baviti košarkom, a uzor mi je LeBron James, rekla je Leona.

-Ranije sam trenirala plivanje, ali moje prijateljice Matea i Leona krenule su na košarku pa sam došla i ja. U Đurđevcu nam je bilo predivno, mada nismo očekivali prvo mjesto. Prije finalne utakmice bile smo uzbuđene i nervozne, ali sve je dobro prošlo. U Đurđevcu smo bili na farmi s devama, bilo je jako zanimljivo, kazala je Natali.

Jako zanimljivo bit će pratiti rezultate Crikveničanki i Kraljevičanki u budućnosti, jer čini se kako u tim tradicionalnim košarkaškim centrima ne nedostaje „nebrušenih“ košarkaških „dijamanata“ koji samo čekaju „finalnu obradu“ svojih trenera, kako bi „zasjali“ magičnim i postojanim sportskim sjajem.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)