Još od 2008. godine na viškovljanskom sportskom nebu „sjaji zvijezda“ Košarkaškog kluba Viškovo, zdrave sportske sredine koja okuplja 50-ak djevojčica u nekoliko uzrasnih kategorija.

-Natječemo se u kategorijama mini basketa, djevojčica i mlađih kadetkinja. Zahvaljujući naporima naše Zajednice sportskih udruga i Općine Viškovo uvjeti rada poboljšavaju se iz godine u godinu. Ako gledamo natjecateljsku stranu priče, možemo se pohvaliti vrlo talentiranom generacijom rođenom 2011. i 2012. godine, naglasio je predsjednik kluba Franjo Šiljeg.

Najvećim uspjehom u 15 godina postojanja Šiljeg smatra dugogodišnji kontinuitet rada.

-Kad se podvuče crta pod naše dosadašnje postojanje, uvijek smo na sličnoj brojki djevojčica, a što se tiče rezultata, istaknuo bih nekoliko izborenih državnih poluzavršnica u kategorijama kadetkinja i mlađih kadetkinja, dodao je Šiljeg.

Veliki doprinos u radu kluba daje Teo Ban, iskusan trener mlađih kategorija koji se nakon višegodišnje pauze upravo u Viškovu vratio u trenerske vode.

-Slučajnim susretom mene i predsjednika Šiljega prije dvije godine došlo je do naše suradnje. Nisam požalio, imamo dobru generaciju, pogotovo u ligi djevojčica gdje se nalazimo u samom vrhu. Jako sam ponosan da u najmlađem uzrastu djece rođene između 2014. i 2016. godine brojimo 20-ak djevojčica, što je jako važno zbog veće baze i masovnosti košarke u Viškovu, smatra Ban.

Teo Ban

Sa sve tri kategorije radi se na usvajanju osnova igre među obručima.

-U sva se tri uzrasta cure preklapaju, odnosno igraju više liga odjednom. Tu kombiniramo na treninzima, pa s mlađima radimo na razvijanju individualne tehnike, dok u starijim uzrastima više tražimo timsku igru te osnovna kretanja i dodavanja u igri.

S najmlađom kategorijom igračica radi Emma Šogolj, djevojka koja je tek „zagrizla“ u trenerski kruh. Uz mentorstvo starijeg kolege Bana, svoje iskustvo odgajateljice u dječjem vrtiću nastoji prenijeti na treninge mladih košarkašica.

-Tu sam već nekoliko mjeseci i jako sam zadovoljna. Vidim veliki interes djece koja su vrlo redovna na treninzima. Košarka je ipak ekipni sport, pa im nastojimo usaditi zajedništvo, međusobno poštovanje i suradnju. Najvažnije od svega je da se djeca bave sportom koji je jako važan za njihov psihofizički razvoj, naglasila je Šogolj.

KK “Viškovo”

U spomenutoj generaciji 2011./2012. koja ove sezone bilježi odlične rezultate posebno se ističu Morena Jelovica i Tia Andrijević, djevojčice koje daju „ton i boju“ igri Viškova.

-Košarkom se bavim već tri godine, a došla sam nakon što sam na televiziji gledala jednu utakmicu i poželjela probati. Jako se trudim pokazati koliko mogu, voljela bih jednog dana zaigrati u reprezentaciji, rekla je Morena, koja se u svojoj ekipi, ali i čitavoj ligi ističe izvrsnim realizatorskim sposobnostima, pa nisu rijetke utakmice u kojima ta talentirana 11-godišnjakinja ubaci i 40-ak poena.

Morena Jelovica, Teo Ban, Tia Andrijević (s lijeva)

-Košarka mi nije prvi sport, ranije sam trenirala ples i gimnastiku, a prije dvije godine stigla na košarkaški trening. Zadovoljna sam napretkom, rekla bih kako sam dobra u skoku i hvatanju lopte, a trebala nih možda više ulaziti pod koš i šutirati, dodala je Tia.

„Gdje ima volje, ima i načina“, kaže poznata poslovica. U Viškovu svi imaju volje, od predsjednika, trenera do djevojčica koje jedva čekaju svaki trening. A kad je tako, uvijek se nađe i način kako ostvariti sportske želje i zacrtane ciljeve.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)