Nekome tko barem jednom nije posjetio trening polaznika programa „Košarka za sve“ u dvorani Centra za odgoj i obrazovanje na riječkoj Brajdi, teško bi bilo dočarati pozitivnu atmosferu i „zaraznu“ energiju koja vlada tijekom svakog vježbanja. Ideja Košarkaškog kluba FSV i trenera Siniše Kuharića o organiziranom vježbanju osoba s teškoćama u razvoju začeta još prije petnaest godina živi i danas.

-Program je započeo paralelno s osnutkom FSV-a i traje već desetljeće i pol. Na treninzima u Centru okupljamo djecu i mlade s različitim teškoćama i sposobnostima koji dva puta tjedno uživaju u druženju i sportskim aktivnostima, rekao je Kuharić.

Treninzi su prilagođeni psihofizičkim sposobnostima svakog pojedinog korisnika.

–Jedino što je standardno su lopte i koševi, to nam je motivacijsko sredstvo u radu. Treninzi imaju klasičnu strukturu koja se sastoji od zagrijavanja, razgibavanja, istezanja i glavnog dijela. Pa dok je struktura treninga klasična, sadržaj je prilagođen svakom korisniku. Nama su lopta i košarka općenito, zapravo sredstvo koje nam pomaže poboljšati njihov lokomotorni sustav. Igrom na dva koša, što oni najviše vole, završavamo svako vježbanje, dodao je poznati riječki trener i humanitarac.

Uz polaznike koji se iz godine u godinu priključuju vježbanju, tu je i nekoliko starosjedilaca koji Košarku za sve pohađaju od prvoga dana.

-Tijekom svih ovih godina zajedno smo odrastali i sazrijevali. Osim treninga u dvorani ponekad vježbamo i vani, a odlazimo i na treninge programa „Baskin“. Većina polaznika dolazi na utakmice košarkašica FSV-a, a neke od njih uključili smo kao osoblje u organizaciju susreta.

Pažnju korisnika odnedavno su zaokupile nove asistentice na treninzima Ivona Krakić i Dora Čipčić. Košarkašice FSV-a i diplomirane psihologinje, sa zadovoljstvom su se po dolasku u klub priključile treninzima Košarke za sve.

-S obzirom da sam studirajući u SAD-u sudjelovala u provedbi sličnih programa, trener Siniša predložio mi je da dođem na jedan trening. Odmah sam se oduševila nevjerojatnom energijom i pozitivnom atmosferom polaznika, moram reći da su mi treninzi u Centru jedna od najdražih aktivnosti od kada sam u Rijeci, priznala je Ivona , bosanskohercegovačka košarkašica koja od jeseni nosi dres FSV-a.

Ivona Krakić s polaznicima Košarke za sve

Što sve rade na treninzima objasnio nam je Jasmin, jedan od korisnika s najdužim stažom na treninzima Košarke za sve.

-Na treninzima trčimo, igramo košarku, radimo sklekove, paukove, mačke i druge vježbe. Inače, pratim košarku i gledam utakmice Dražena Petrovića. Volim i nogomet i navijam za Rijeku, a najdraži mi je Veldin Hodža, otkrio je simpatični Jasmin, vrativši se žurno Siniši, Ivoni i svojim kolegama koji su s „guštom“ odrađivali pripremljene vježbe, nestrpljivo iščekujući početak igranja na dva koša.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)