Prema posljednjem popisu stanovništva u Hrvatskoj po prvi put živi manje od četiri milijuna ljudi, a većina općina i gradova „muku muči“ s negativnim demografskim trendom. Ipak, postoje i izuzetci, a svijetli primjer svakako je Viškovo. Najveća hrvatska općina zbog povoljnih gospodarskih „vjetrova“ i kvalitetnih uvjeta za život privlači mlade obitelji od čega korist imaju svi, pa i sportski klubovi na tom području. „Demografskih“ problema nema niti u Košarkaškom klubu „Sveti Matej“, sredini koja okuplja 60-ak mladih košarkašica i košarkaša.

-U klubu postoje četiri uzrasne kategorije: mini basket, dječaci, mlađi kadeti i kadeti, a natječemo se u županijskim ligama za mlađe dobne kategorije. S Košarkaškim klubom „Matulji“ dogovorili smo suradnju s ciljem proširenja baze igrača, što bi stvorilo uvjete da u budućnosti sudjelujemo i na većim regionalnim natjecanjima, naglasio je jedan od trenera Svetog Mateja te ujedno i predsjednik Zajednice sportskih udruga Općine Viškovo Dino Klaić.

Osim o košarkaškom napretku svojih članova, u Svetom Mateju puno polažu na razvoj timskog duha i socijalizaciju djece.

-Svake sezone organiziramo ljetne kampove, a na kraju školske godine bili smo u zabavnom kampu Istralandia. Uz treninge, nastojimo im ponuditi i druge kvalitetne programe, a glavni je cilj da djeca zavole košarku, te da sve zadatke odrađuju s osmijehom.

Treniranje u Viškovu još je ugodnije nakon ulaganja Općine, koja je prilično „ušminkala“ tamošnju školsku dvoranu.

-Postavljeni su novi koševi, nogometni golovi i strunjače, saniran krov te obojane dvorana i svlačionice, pa su uvjeti rada zaista dobri. Osim mene, s djecom rade treneri Ivan Granjaš i Teo Ban, a kako bi programski mogli odraditi sve što smo zacrtali, mlađim kadetima i kadetima osigurali smo dodatne termine u dvorani u Matuljima, dok kategorije mini basketa i dječaka treniraju tri puta tjedno. Velika smo općina i nemamo problema s upisom djece. Nakon stanke zbog pandemije bilježimo pojačan interes roditelja i djece, pa smo ove godine upisali 20-ak novih članova, ističe Klaić.

Treninzi mladih košarkaša Svetog Mateja, ovisno o uzrastu, pažljivo su osmišljeni.

-S najmlađom djecom provodimo trenažne procese na bazi igraonice, prisutno je puno poligona, štafetnih igara i natjecanja. U kategoriji dječaka treninzi su ipak malo složeniji, tu se uče pravila košarke, osnove šutiranja i ostalih tehničkih elemenata, dok se kod mlađih kadeta i kadeta već uigravaju akcije i provode konkretni zadaci na parketu. Uz rad s loptom, razvijamo i njihovu kondicijsku pripremu, trčimo, radimo trbušnjake, sklopke i slične vježbe kojima djecu jačamo i pripremamo za natjecanja, istaknuo je trener Ivan Granjaš. Trenutno smo najuspješniji u Ligi dječaka, s kojima ove godine „lovimo“ jedno od prva tri mjesta u Županijskoj ligi. Bitan „kotačić“ u funkcioniranju kluba predstavljaju roditelji, koji nam puno pomažu, pogotovo u organizaciji putovanja.

Marko Vidoš jedan je od članova Lige dječaka, a u „košarkaške vode“ stigao je prije šest mjeseci.

-Imam 12 godina, a prije košarke trenirao sam nogomet u Halubjanu. Brat mi je trenirao košarku pa sam i ja odlučio pokušati. Volim trenirati, a najviše mi se sviđa kad radimo tehniku ili akcije. Već sam odigrao i neke utakmice, a na jednoj postigao 16 koševa, što mi je osobni rekord. Pratim i NBA ligu, a omiljeni klub mi je Golden State Warriors. Od hrvatskih košarkaša najdraži su mi Bogdanović, Zubac i Šarić, otkrio je Marko.

Za razliku od Marka, Patrik Predović već je iskusan košarkaš.

-Imam 15 godina i košarku treniram već pet godina, rekao je Patrik, koji u kadetskoj ekipi igra na poziciji organizatora igre.

-Nismo loši, čak smo osvojili i nekoliko međunarodnih turnira. Ove sezone ulazno smo kadetsko godište pa nemamo nekih većih rezultata. Trener mi govori da dobro razmišljam u igri, a smatram sa bih trebao raditi na snazi, jer me uvijek izguraju iz reketa, simpatično je dometnuo Patrik.

Patrika su možda „izgurali“ iz reketa, ali nema nikave šanse da košarkaše Svetog Mateja „izguraju“ sa sportske mape Viškova i Primorsko-goranske županije. Svojim radom, entuzijazmom djece, trenera i njihovih roditelja, primjer su zdrave i organizirane sportske sredine pred kojom je „svijetla“ budućnost.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)