Da košarku doista treniraju „od malih nogu“, s punim pravom mogu ustvrditi najmlađi članovi Košarkaškog kluba „Zamet“, po godinama djeca vrtićke dobi, a po sposobnostima pravi mali košarkaši, koji na treninzima već prilično sigurno barataju velikom narančastom loptom.

-U našem košarkaškom vrtiću treniraju dvije skupine djece, od četiri do sedam, odnosno sedam do devet godina starosti, ukupno njih tridesetak. Pokrenuli smo ga prije pet godina s namjerom da i toj najmlađoj populaciji omogućimo kvalitetno provođenje slobodnog vremena i organizirane treninge, naglasio je trener Vladimir Matošević.

U Društvenom domu na Zametu djeca dva puta tjedno svladavaju košarkašku abecedu.

Ono što radimo moglo bi se nazvati „igrom do sporta“. Sve vježbe izvode se kroz igru, a djeca usput usavršavaju osnovne motoričke sposobnosti. To su brojne igre s loptom, „lovice“, prelaženja prepreka, sve ono što će im u budućnosti koristiti u košarci, ali i bilo kojem drugom sportu. Nama je cilj da se djeca bave sportom i budu sretna, manje je važno hoće li to biti košarka ili nešto drugo, dodao je Matošević.

Prvi polaznici vrtića danas su već na pravom putu da postanu ozbiljni košarkaši.

-Spomenuo bih Frana Strahiju koji je baš prije nekoliko dana otišao u Kraljevicu gdje će igrati mlađu kadetsku ligu, te člana Selekcije Rijeke Luku Pavlića. Oni su bili članovi te prve generacije, a svakako nisu jedini igrači izašli iz našeg vrtića

A da „jabuka ne pada daleko od stabla“ uvjerili smo se ugledavši „glavom i bradom“ Rudolfa Juga, čuvenog riječkog košarkaša i trenera koji je na trening doveo unuka Davida.

-Moram priznati da mi je to sad najljepša stvar i najdraža zabava, uživam gledati svog unuka, ali i ostalu djecu koja s velikim entuzijatmom prilaze svakoj vježbi, s osmijehom će riječka košarkaška legenda, prisjetivši se svojih sportskih početaka.

nono Rudolf i unuk David Jugo

-U moje vrijeme počinjalo se puno kasnije, ja sam krenuo tek s dvanaest, trinaest godina, prije toga samo smo se zabavljali na cesti. Prvo sam igrao u Turniću, potom u Kantridi, a kasnije stigao u Kvarner.

Uz košarkaški vrtić, u Zametu postoji i ekipa dječaka, mlađih kadeta i juniora. Posljednjih godina klub je značajno podigao broj upisane djece.

Imamo sedamdesetak članova, a brojke i dalje rastu, pogotovo u košarkaškom vrtiću u kojeg se svakog mjeseca upisuje po nekoliko novih polaznika. Jedini smo u gradu koji rade s predškolskom djecom, jer želimo popularizirati košarku i već vrtićku djecu odmah privući u klub kako bi iz te veće jezgre pokušali napraviti što bolju selekciju za natjecateljske ekipe, zaključio je Matošević.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)