Nakon velike prošlogodišnje poplave koja je uništila njezinu unutrašnjost, košarkaška dvorana „Brajda“, ili „Nafta“ kako je oduvijek zovu u riječkim košarkaškim krugovima, potpuno je obnovljena. Radovi su trajali tijekom čitave godine, a odvijali su se u dvije faze. Prvo je zamijenjen pokrov dvorane, odnosno dotrajali balon, a potom i parket. Ukupna vrijednost radova iznosi 231 tisuću eura, a iznos je osigurao Grad Rijeka.

-Uz parket, zamijenjen je i balon koji je sada dvoslojni, a to će omogućiti i treninge u ljetnom periodu, što je do sada bilo gotovo nemoguće. Drago mi je da smo nakon SRC Belveder, SRC 3. maj i Dvorane Dinko Lukarić obnovili i legendarnu Naftu, čime smo nastavili naš investicijski ciklus u sportsku infrastrukturu, rekao je na svečanom obilasku dvorane riječki gradonačelnik Marko Filipović.

Mladi košarkaški Kvarnera 2010 prvi su isprobali novi parket, odigravši međusobnu revijalnu utakmicu. Najzadovoljni obnovom kultnog objekta bili su riječki košarkaški djelatnici.

-Ovo je ogromna stvar za našu košarku. Zahvaljujemo se gradonačelniku, Gradu Rijeci i Riječkom sportskom savezu. Kvarner i riječka košarka nikada nisu otišli s Nafte, nastavljamo s realizacijom istih zacrtanih ciljeva u objektu u kojem je riječka košarka i stvorena i u kojem će u budućnosti ostvariti još bolje rezultate u mlađim kategorijama, naglasio je predsjednik Košarkaškog saveza Primorsko-goranske županije Duško Miočić.

-Ja sam s 14 godina prvi put došao na Naftu, a slučaj je htio da 2004. vodim prvi trening nakon postavljanja balona. Sve nas vežu lijepe uspomene za ovu dvoranu. Nova Nafta napravljena je duplo bolje nego prethodna, izuzetno smo zadovoljni i zahvalni Gradu Rijeci, vjerujem kako ćemo nakon kratke pauze nastaviti proizvoditi nove igrače, dodao je potpredsjednik Hrvatskog košarkaškog saveza i predsjednik Kvarnera 2010 Robert Jurković.

-Konačno će naši mlađi uzrasti imati svoj dom. Nećemo više biti prisiljeni seliti se iz dvorane u dvoranu, za trenažni ciklus kojeg provodimo unutar naše piramide to je izuzetno važno, istaknuo je predsjednik Košarkaškog saveza Grada Rijeke Sanjin Kurević.

Robert Jurković i Davor Kus

Svečanost na Brajdi uveličao je i proslavljeni riječki košarkaš Aramis Naglić, koji je prve košarkaške korake napravio upravo na Nafti.

-Ova obnova je za svaku pohvalu, po mom mišljenju, ovakvi zahvati potrebni su svakih desetak godina. Bilo je tu dosta vlage i vode, ali sada je odlično. Nadam se da će treneri to znati iskoristiti, jer upravo rad s mlađim kategorijama važan je dio riječke košarke, smatra Naglić.

Predsjednik Kluba riječkih olimpijaca trenutno je izbornik muške seniorske reprezentacije Slovačke, pa je usporedio košarkašku infrastrukturu u toj zemlji s onom u našoj županiji.

-Košarkaška infrastruktura u Slovačkoj nije na nekoj visokoj razini. Postoje tri ili četiri grada s pristojnim dvoranama, a naravno da sa svojim vrlo modernim košarkaškim kompleksom prednjači Bratislava. Ipak, mislim da mi samo u Rijeci i okolici imamo više boljih dvorana nego u čitavoj Slovačkoj. Prošle sam godine Slovačku doveo na pripreme u Crikvenicu, a ukoliko se tamo duže zadržim učinit ću to ponovo, istaknuo je Naglić.

Košarkašku dvoranu Brajda, prema redovnom rasporedu za provedbu programa javnih potreba u sportu Grada Rijeke koriste KK „Kvarner 2010“, KK „Ri-Basket, KK „Riječanka“, KK „Flumen Sancti Viti“ te KK „Zamet“. U 2022. godini dvorana je imala približno 15 tisuća ulaza korisnika.

Inače, dvorana se nalazi u ulici Slaviše Vajnera Čiče, svega pet minuta hoda od središta grada, a izgrađena je na mjestu nekadašnjeg vanjskog igrališta iz daleke 1923. Objekt ima površinu od 863 m2, tribine sa 147 sjedećih mjesta, pet svlačionica, uredske i pomoćne prostore te manju teretanu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)