Teško da bi se proteklog vikenda u Hrvatskoj, pa i puno šire našlo košarkaški raskošnije mjesto od Opatije, turističke „stare dame“ u kojoj je treću godinu zaredom održan Liburnija kup, turnir koji je na Kvarner doveo renomirane klubove, trenere i djelatnike iz četiri države. Marinovi prijatelji na čelu s novim potpredsjednikom HKS-a Robertom „Bobom“ Jurkovićem sjajnu su ideju začetu prije tri godine već polako pretvorili u tradiciju, a sve u čast čovjeka po kojem je opatijski sportski hram i dobio ime, stradalog dragovoljca Domovinskog rata Marina Cvetkovića koji je najljepše dane naglo prekinute mladosti proveo u igri među obručima.

Ples kuglica u polufinalu je spojio prošlogodišnjeg pobjednika Igokeu i austrijsku Viennu. Austrijanci su na Kvarner stigli predvođeni mladim riječkim stručnjakom Hrvojem Radanovićem, dok je slovenska Krka put do finalne utakmice tražila preko Mulaomerovićeve Cedevite junior.

Trenerska “klinika”

Subota je na Liburnija kupu bila dan rezerviran za trenerske seminare. Prvo su o tehnici i taktici košarkaške igre slušali treneri mlađih kategorija, dok su prave poslastice bila predavanja stručnjaka sudionika turnira, namijenjena trenerima seniorskih ekipa. Trenerska klinika, kako su organizatori nazvali događaj, odvijala se pod budnim okom “doktora” Jasmina Repeše, iskusnog trenerskog vuka i novog sportskog direktora HKS-a koji je biranim riječima najavio svu četvoricu predavača.

Jasmin Repeša (lijevo) i Hrvoje Radanović

-Ovo su jako aktualne teme. Izdvojo bih obranu od pick and rolla koji se danas igra sve više, ali i temu o razumijevanju igre koja može pomoći u radu trenerima mlađih kategorija, istaknuo je Repeša.

Iza hrvatske košarkaške reprezentacije izuzetno je uspješno ljeto. Prvo mjesto u pretkvalifikacijama za Olimpijske igre u Parizu izboreno u Turskoj probudilo je tračak nade u bolje dane naše košarke, a kako je došlo do tog trijumfa brojnim je trenerima prije početka posljednjeg dana turnira u zanimljivom predavanju detaljno objasnio izbornik Josip Sesar.

Smatram da mi imamo jako dobre igrače, ne samo ove u reprezentaciji već i one mlade koji će tamo tek doći. Ja sam vrlo pozitivan i nastavi ću na tragu nastupa u Turskoj. Tijekom mjesec i pol priprema napravili smo dobru bazu igrača koji su odlično reagirali i jako dobro se ponašali. Ipak, najbitnije od svega je da smo se na kraju akcije zagrlili i pogledali u oči, a ne samo pozdravili formalnim stiskom ruke, podvukao je Sesar.

 

Igokea ispred svih

Cedevita junior i Vienna izgubili su svoje polufinalne susrete, pa su Zagrepčani i Bečani morali u bitku za treću poziciju, koju su nakon zanimljivog nadmetanja dohvatili Austrijanci.

-Zahvalio bih se organizatoru što nas je pozvao na ovaj vrlo jak turnir, trenutno možda i najjači u ovom dijelu Europe. U ova dva dana igrali smo protiv vrlo jakih ekipa, i ovo može biti samo veliki plus za moju ekipu, rekao je Hrvoje Radanović, mladi riječki stručnjak koji već četiri godine „jede“ austrijski trenerski „kruh“.

Hrvoje Radanović

-Iako sam već četiri godine u inozemstvu pratim hrvatsku košarku, u kontaktu sam s mnogim kolegama. Mislim da moramo biti optimistični, pogotovo od kada je ulogu sportskog direktora preuzeo naš najbolji trener Jasmin Repeša. Igrača i trenera uvijek ima, ali moramo se držati zajedno, smatra Radanović.

U zanimljivom finalu protiv slovenske Krke Igokea je obranila prošlogodišnji naslov pobijedivši 78:74, a da sve kada su u pitanju momci iz Laktaša bude dvostruko pobrinuo se njihov Nikola Tanasković, drugu godinu zaredom MVP opatijskog turnira.

-Turnir je bio dobar, iako je vrijeme moglo biti malo bolje. Najvažnije je da smo odigrali dvije dobre utakmice i uspjeli provjeriti neke taktičke zamisli, rekao je trener Igokee Vlada Jovanović, koji je prije dvije godine sudjelovao na Liburnija kupu kao trener Cibone.

Na kraju parade umoran, ali zadovoljan bio je glavni organizator Robert Jurković.

košarkaši Igokee i Robert Jurković (u desnom uglu)

-Uvijek je olakšanje kad završi turnir, s obzirom da je organizacija jako zahtjevna. Zahtjeva to puno energije, jedva smo dočekali da podijelimo pehare odemo doma. Mi smo se ove godine nadali jednom velikom imenu. Nažalost po nas, ta velika imena već sada planiraju gdje će igrati za godinu dana, a kako mi do dva, tri mjeseca prije turnira nismo sigurni hoćemo li uspjeti završiti produkciju,, ne možemo garantirati to veliko ime. No, za iduće izdanje turnira mogu već sada najaviti nastup Kvarnera, naravno, uz uvjet da izbori Premier ligu ponudio je na kraju “ekskluzivu” Jurković.

Hrvoje Radanović, Aramis Naglić, Jasmin Repeša, Ivo Nakić (s lijeva)

Tko će iduće jeseni trčati parketom opatijske dvorane tek ćemo saznati, no jedno je već sada potpuno sigurno. Marinovi prijatelji idu dalje, jer Marino, ali i zaljubljenici u košarku na Kvarneru to su itekako zaslužili.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)