Ljeto je za većinu loptačkih sportova doba mirovanja, ali i analize netom završene sezone. U Košarkaškom klubu FSV imaju puno razloga za zadovoljstvo, jer mlađe kategorije tog riječkog sportskog kolektiva ostvarile su zapažene rezultate.

-Sezona je bila jako uspješna, a najvažnije je da su djeca imala dovoljan broj utakmica. Uz natjecanje u županijskoj ligi, kategorija U15 sudjelovala je u natjecanju europske EYBL lige, prvo u mađarskom Miškolcu, a potom i kod nas u Rijeci. S obzirom da nam je to bio debitantski nastup očekivanja nisu bila velika, ali igranje s vršnjacima iz drugih država pomoglo nam je kasnije u županijskoj i regionalnoj ligi. Takvu tvrdnju najbolje dokazuje treće mjesto u županiji, rekao je trener i sportski direktor muškog pogona FSV-a Goran Lončar.

Koji su se mlađi kadeti posebno istaknuli?

-Najvažnije je da se kroz posljednje dvije, tri sezone stvorila jedna homogena skupina koja je „izbacila“ nekoliko igrača, redovnih sudionika regionalnih kontrolnih treninga HKS-a. To su Krešimir Jurković, Matej Božić, Borna Brozičević i Matija Mavrović, a spomenuo bih i Karla Štimca. Nisu daleko niti ostali, sve su to odlični, borbeni i kvalitetni dečki koji kao ekipa zaslužuju veliku pohvalu.

I predkadetska ekipa imala je međunarodno „krštenje“?

-To su dečki rođeni 2010. godine, jedna međugeneracija koja je odigrala ABM ligu u Sarajevu. Njima su se tamo priključili Ivan Babić i Marko Marković iz Kostrene, dok su u utakmicama mlađih kadeta sudjelovali igrači Cresa, Svetog Mateja i Kostrene, tu polako uspostavljamo dobru suradnju koja bi se trebala nastaviti i u idućoj sezoni.

Jeste li zadovoljni rezultatima u kategorijama dječaka i mini basketa?

-Svjesno smo ušli u „avanturu“ igranja prve lige s miješanom ekipom, pola dječaka bilo je ulazno, a pola izlazno godište. Znali smo da ćemo imati težak posao, ali smo bili spremni na takvu žrtvu. Ipak, klinci su dogurali do županijskog Final Foura, što je već veliki uspjeh. Među tim momcima također postoji jedna baza igrača koja će za dvije, tri godine moći jako dobro igrati u mlađoj kadetskoj kategoriji. U mini basketu smo igrali županijsko finale kao i prošle godine, dok smo u regionalnom natjecanju osvojili treću poziciju.

U kakvim uvjetima radite?

-Kao i većina drugih klubova, nemamo svoju vlastitu dvoranu. Ipak, moramo biti zadovoljni jer imamo „krov nad glavom“. Ove smo godine koristili tri dvorane, OŠ Srdoči, OŠ Podmurvice i OŠ Eugen Kumičić. Neke smo utakmice igrali i u SRC 3. maj na Kantridi, a jako nas veseli da možemo koristiti i te gradske dvorane u kojima imamo odlične uvjete.

Koliko imate članova?

-Imamo oko 70 članova, naša je vizija da stvaramo igrače koji će s vremenom postati kvaliteta više za riječku košarku. Mi radimo taj bazični dio, razvijamo igrače koliko možemo, a rezultati pokazuju da to radimo uspješno.

Kakvo ljeto očekuje košarkaše FSV-a?

-Jedna je skupina djece sudjelovala u radu Let’s Play Campa u Svetom Martinu na Muri krajem lipnja, a od 1. do 12. srpnja mješovita skupina djece trenirala je u 3. maju. Radili smo s njima na individualnoj tehnici, a ujedno koristili blagodati primorskog kraja i mora.

Slijedi kamp Košarkaškog saveza Grada Rijeke?

-Kamp počinje sutra (15.7.), također u 3. maju, a potrajat će pet dana. Svakog dana djeca će u kampu boraviti od 8 do 16 sati. U jutarnjim satima će trenirati, a u poslijepodnevnim sudjelovati u igrama te predavanjima o odmoru i prehrani. Bit će tu i morskih radosti, kao i tematski izlet vlakom u Gorski kotar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)