Ako se doista „po jutru dan poznaje“, onda bi ovo moglo biti ljeto hrvatske košarkaške reprezentacije. Barem se tako čini nakon tromeča s Poljskom i Brazilom u Opatiji, na kojem su izabranici Josipa Sesara s dvije uvjerljive pobjede došli do prvog mjesta.

Nakon pobjede protiv Poljske 82:68, na sličan način svladan je i Brazil predvođen izbornikom Aleksandrom Petrovićem. U sjajnom dekoru ispunjenog gledališta Sportske dvorane Marino Cvetković, Hrvatska se nakon izjednačene prve dvije četvrtine u drugom poluvremenu odvojila, i na „krilima“ izvanrednog Marija Hezonje (39 poena, 6 skokova), stigla do zasluženog trijumfa (91:81).

Mario Hezonja (8)

Izbornik Sesar imao je nakon igara prikazanih u Opatiji puno razloga za zadovoljstvo.

-Kako nam je ovo bila posljednja pripremna utakmica, više sam prilike dao prvoj petorci. Pružili smo pravu timsku igru i u drugom poluvremenu pokazali da svi dišu jedan za drugoga. Do odlaska u Grčku imamo još dva, tri treninga, moramo izanalizirati Slovence koji sutra igraju protiv Litve.

Prvo ime utakmice Mario Hezonja, s 39 je postignutih poena došao na drugo mjesto u povijesti po broju postignutih koševa u jednoj utakmici reprezentacije, odmah iza legendarnog Dražena Petrovića.

-Malo smo se tražili u prvom poluvremenu, ali generalno, dobro izgledamo. Prošle smo godine postavili odličan temelj, no sada nas očekuju najbolje reprezentacije i bit će sve teže. Ipak, vjerujem u ovu reprezentaciju, posložili smo odlične trenere i odličnu ekipu, rekao je Hezonja.

Utakmici u Opatiji prisustvovao je veliki broj poznatih lica iz svijeta košarke. Uz parket su tako sjedili proslavljeni košarkaši i treneri Žan Tabak, Veljko Mršić, Damir Mulaomerović, Dražen Anzulović, Kruno Simon, Jasmin Repeša, predsjednik HKS-a Nikola Rukavina, glavni tajnik HKS-a Josip Vranković, dopredsjednik HKS-a Robert Jurković, predsjednik Košarkaškog saveza PGŽ Duško Miočić i brojni drugi uglednici.

Priliku da na djelu vide svoje sportske idole nisu propustili niti klinci iz riječkih košarkaških klubova, pa tako niti mladi Zamećani, predvođeni trenerima Vladimirom Matoševićem i Jakovom Kalcem.

KK “Zamet”

-Od kada Hrvatska u zadnje vrijeme češće dolazi u Opatiju trudimo se klince dovesti na njihove utakmice. Sad imamo i kombi pa možemo doći u većem broju. Oni stvarno s radošću dolaze, uživaju i navijaju za svoje idole, rekao je trener Matošević, a klinci su na pitanje tko im je najdraži igrač jednoglasno uzviknuli: Mario Hezonja!

Da sportski “štimung” bude potpun pobrinuli su se i simpatični navijači Brazila, koji su svoju reprezentaciju sa smiješkom na licu neumorno bodrili sve do posljednjeg zvuka sirene.

Opatijsko zagrijavanje položeno je s odličnim uspjehom, a sad slijedi konačan rasplet na Olimpijskom kvalifikacijskom turniru koji će se od 2. do 7. srpnja održati u Grčkoj. Hrvatska je smještena u skupinu sa Slovenijom i Novim Zelandom, a križat će se sa skupinom u kojoj su Egipat, Grčka i Dominikanska Republika. Dvije prvoplasirane ekipe iz obje kvalifikacijske skupine izborit će polufinale. Sretno Hrvatska!

 

Raspored utakmica:

2.7. (20 sati) Hrvatska-Slovenija
3.7. (16:30) Hrvatska-Novi Zeland
6.7. Polufinalni susreti
7.7. Finale

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)