Premijerligaška košarka se vratila u Rijeku! I ne samo košarka nego i prava košarkaška atmosfera kakva odavno nije viđena na utakmicama u gradu koji je punih sedam godina bio lišen elitnih nadmetanja. Sve se promijenilo večeras, nakon pobjede Kvarnera 2010 u odlučujućoj utakmici doigravanja protiv najtežeg ovosezonskog protivnika, osječkih Vrijednosnica.

Nakon što su prije tri dana u slavonskoj metropoli uvjerljivo poraženi, Riječani su na parketu Dvorane Dinko Lukarić pred prepunim gledalištem od prve sekunde “uzeli stvari u svoje ruke”, ne dopustivši gostima da se razmašu i pomisle kako bi mogli do konačnog trijumfa.

Vodstvo Slavonaca od 5:6 bilo je i jedino u čitavom susretu. Nakon toga, voda je do kraja utakmice “išla na mlin” ekipe trenera Branimira Pavića. O tome koliko je Kvarner dominirao u prvom poluvrmenu finala dovoljno govori podatak kako su Bijeli početkom druge četvrtine vodili s ogromnih 30:12. Osječanima je bilo teško braniti baš sve protivničke igrače, jer opasnost je prijetila sa svih strana.

Čakarun je zabijao ispod koša, Vujasinović, Marinelli i Lisica s vanjskih pozicija, Bille skakao, dijelio “rampe” te slagao zicere i trice, a domaćoj rapsodiji svojim se koševima pridružio i kapetan Štemberger. Rezultiralo je to uvjerljivim vodstvom od +23 na poluvremenu (54:31).

Činilo se da je tu kraj price o pobjedniku finala, no, momci iz grada na Dravi nisu se predavali. Zahvaljujući raspoloženom Amerikancu Ashtonu uspjeli su u drugom dijelu u nekoliko navrata stići do -12, jednom čak i do -11, no dalje od toga ipak nisu mogli.

A kada je najefikasniji igrač finala Marijan Čakarun 3:30 prije kraja pogodio za 83:68, dvorana je jednostavno proključala. Krenulo je gromoglasno skandiranje “Kvarner, Kvarner”, najljepša muzika za uši svih koji vole klub i igru među obručima. Oduševljenje se dodatno pojačalo nakon zadnjeg zvuka sirene, a igrači su se našli u klupku radosti i zagrljaja.

Uslijedilo je slikanje pobjednika i uručenje pehara, kojeg je uz ovacije suigrača i publike primio “neuništivi” kapetan Siniša Štemberger.

Mislio sam da više nikada neću kao kapetan podići nekakav trofej, ali prevario sam se. I kad smo bili u A2 ligi vjerovao sam da se možemo vratiti. Gdje god bi došao stalno su me pitali što je s Kvarnerom, i malo po malo došli smo do uprave koja je stala iza nas, osiguravši nam odlične uvjete rada. Siguran sam da ćemo biti još bolji, sada samo treba nastaviti trenirati i postaviti kriterije za iduću sezonu te posložiti još bolju ekipu, rekao je usred slavlja Štemberger.

Trener Branimir Pavić konačno se nakon naporne sezone mogao opustiti u zagrljaju igrača i najbližih suradnika.

-Što reći? Uspješna sezona, ostvarili smo ono što smo zacrtali. Mislim da smo odigrali odličnu utakmicu i zasluženo pobijedili. Hvala publici na sjajnom navijanju.

Jedan od najzaslužnijih ljudi za Kvarnerov procvat svakako je predsjednik Robert Bobo Jurković.

-Prazan sam, iz mene su večeras izašle sve emocije, priznao je Jurković. Obećali smo ulazak u Premijer ligu i to smo ostvarili. Posebno me veseli ova atmosfera koja dugo nije bila ovakva. Podsjetilo me to na ona “zlatna vremena Kvarnera kad je na utakmicama bilo četiri, pet tisuća ljudi. Nadam se da ćemo iduće godine u nekoj drugoj dvorani, na Zametu ili Trsatu također puniti gledalište protiv velikana hrvatske košarke Zadra, Cibone i Splita, vidno iscrpljen rekao je tvorac “novog” Kvarnera.

Puno razloga za zadovoljstvo imao je i prvi čovjek županijske košarke, predsjednik Košarkaškog saveza Primorsko-goranske županije Duško Miočić.

-S pozicije predsjednika Saveza i predsjednika Skupštine Kvarnera oduševljen sam svime što sam večeras doživio. Nakon “sto godina” čulo se skandiranje “Kvarner, Kvarner”, došlo je puno poznatih i dragih košarkaških lica, čestitke predsjedniku i Upravi na plasmanu u elitni rang. Veselim se idućoj sezoni i hvala navijačima na velikoj podršci. Nadam se punoj dvorani i iduće sezone, istaknuo je Miočić.

Dvorana Dinko Lukarić. Gledatelja: 1.000. Suci: Hadžić (Pula), Jurčević i Hordov (obojica Split).

Kvarner 2010: Vujasinović 8 (3-4), Bile 12 (0-1), Čakarun 28 (10-13), Lisica 9, Marinelli 17 (3-4), Štemberger 6, Delpin, Vucić, Zelanto, Kostić, Jelenković 3, Đugum 7 (2-2).

Vrijednosnice Osijek: Ashton 25 (1-2), Kujundžić 7 (3-5), Vladović 4, Bjelanović 5 (3-4), Primorac 8 (2-2), Tomljenović 4, Dmitrović, Budimir 2, Šiško 16, Šuvak, Kotrulja 1 (1-2).

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)